2019. Június 16., vasárnap. Névnap: Jusztin

Gyöngyház Óvoda Lukácsháza

9724 Lukácsháza, Nagycsömötei utca 8.
Telefon / fax: +36-94/368-242

Óvodánk az Általános Művelődési Központ, Gyöngyösfalu, Kossuth Lajos utca 41. tagintézménye. Intézményünk két településről, a helybeli Lukácsházáról és a szomszédos Gyöngyösfaluból fogadja az óvodáskorú gyermekeket. Mindkét falu dinamikusan fejlődő, rendezett, jó infrastruktúrával rendelkezik. A két község önkormányzata tartja fenn az intézményt. Óvodánkban a gyerekek gondozása, nevelése két épületben, három homogén csoportban történik. Az épületek valamikor szolgálati lakások voltak, s azokat alakították át óvodának. A fenntartó folyamatosan biztosítja működési feltételeinket, s minden évben fejlesztéseket eszközöl.
Önálló konyhával rendelkezünk, amit folyamatosan fejlesztünk, hogy az egészségügyi követelményeknek megfeleljen. A gyermekétkeztetésen kívül, a vendégétkeztetést és a szociális étkeztetést is felvállaltuk. A konyhán két szakácsnő (8 órában) és egy konyhalány (4 órában) dolgozik.
A három homogén csoportban jelenleg 70 kisgyermek van. Mindegyik csoporthoz két óvónő és egy dajka tartozik. Az óvónők valamennyien felsőfokú képesítéssel rendelkeznek.
Az egy csoportban dolgozó óvónők jól kiegészítik egymást. Állandóan képezik magukat, fogékonyak az új dolgokra, szeretnek megújulni. Erre szükség is van, hisz óvodai nevelésünk a hagyományok ápolását, őrzését tűzte ki célul. A hagyományápolás olyan keretet ad óvodai életünk egészének, mely tekintettel van a gyermekek egyéni fejlettségére, segíti kialakítani az emberi együttélés szabályait. Megismertetjük őket a népi kismesterségekkel: szövés, csuhé bábuk készítése, mézeskalács díszítése, tojásírás stb., megemlékezünk a jeles napokról. Népi játékokkal, mesékkel tesszük gyermek közelibbé ezeket, az ünnepeket. Szüretelünk, préselünk, májusfát állítunk, Lucázunk, farsangi szokásokat elevenítünk fel.
A folyamatosságot nemcsak az ünnepek, a jeles napok évenkénti visszatérése, az azokhoz fűződő szokások, hanem a mindennapok tevékenységei is bizonyítják.
Hagyományaink ápolásába a szülőket is bevonjuk. Évente két alkalommal családi szombatot tartunk, ahova szülők, gyerekek egyaránt jöhetnek, s az éppen aktuális szokásokkal, tevékenységekkel ismerkedhetnek meg (közös karácsonyi és húsvéti készülődések).
A szülőkkel jó kapcsolatot sikerült kialakítani, rendezvényeinken részt vesznek, társadalmi munkát szerveznek. Ennek köszönhetően mindkét udvarunk megszépült az ősszel, és tavasszal még folytatódnak a megkezdett munkálatok.
A gyerekekkel sokat megyünk kirándulni, színházi előadásokra járunk. A középső - és nagycsoportosokat uszodába visszük tavasszal, 10 alkalommal. A nagycsoportosok úszásoktatását a fenntartó biztosítja.
Logopédiai ellátást helyben kapnak a nagycsoportos gyermekek, amit Kistérségi Társulás finanszíroz. A gyerekek térítés mellett ovis-táncra és népi - táncra járnak, melyeknek tornatermünk ad helyet.
A tagintézmény vezetője Máté Mihályné.

Óvodánkban sokoldalú tevékenység folyik, melyről szívesen adunk bővebb információt az érdeklődőknek.

Munkatársak

Máté MihálynéMáté Mihályné

Óvodavezető

további linkek


Eseménynaptár

Részletes naptár
HírekGaléria
developed by design2code
Együttműködő szervezetek