2024. Április 26., péntek. Névnap: Ervin

III. Amatőr színjátszó találkozó-Lukácsháza

2019.11.09.

3. alkalommal adott otthont a lukácsházi Közösségi Ház az amatőr színjátszók találkozójának.

       Virág János polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a megyében kiemelkedő szerepe van ennek a rendezvénynek, amelyre hét csapat nevezett.

       A fellépőkön kívül a faluból is sokan voltak kíváncsiak a bemutatókra, hiszen a vendégeken kívül a helyi színjátszókör is bemutatta új darabját, de Gyöngyösfaluból is sokan érkeztek.

A bemutatók szakmai értékelését Devecsery László és Varga Bodó Anita vállalta, akik sok-sok tanáccsal látták el a csoportokat.

       Ezen a délutánon a könnyektől az önfeledt kacagásig, a meghatottságtól a felhőtlen szórakozásig minden érzelem megjelent.

     A programot a Gyöngyösmenti Dalosegylet nyitotta meg. Ők a Megjött a levél című produkcióval érkeztek, amit az I. világháború 100 éves évfordulójára készítettek H. Nagy Katalin rendezésében.

     Ezután a szombathelyi Alternatív Képszínház lépett színpadra az Egy végtelen történet című darabbal.

Nem volt olyan a közönség soraiban, akiknek a szemébe ne csalt volna könnyeket ez a megható produkció, melyet Fábián Gábor állított színpadra Sarlainé Albert Lívia segítségével értelmi fogyatékos szereplőkkel. Csodálatos embereket ismerhettünk meg.

     Majd könnyedebbre, vidámabbra fordult a délután, hiszen egymás után léptek színpadra a csoportok, amelyek a népszínmű, a bohózat, a népmesefeldolgozás segítségével mosolyt csaltak az arcokra.

     A Kék HollóTársulat Kőszeghegyaljáról érkezett Dinnyék című előadásukkal, őket követte a csepregi Farkas Sándor Egylet. Ők eredeti csepregi népmese alapján állították színpadra a Bori néni megjavul című előadást Haizler Ákos vezetésével.

A kőszegszerdahelyi Kaméleon Színjátszókör hölgyeitől már megszoktuk a vidám kabaréba illő jeleneteket. Most sem volt ez másképp. Pletykás asszonyok a szalonban című jelenetükben a szépítkezésre váró asszonyok élcelődtek egymással. Vass Annamária csapata vidám perceket szerzett a közönségnek.

A szünet után büki Sok-Szín-Pad társulata lépett színpadra, Nika Róbert vezetésével. A mindenki által jól ismert Petőfi János vitézéből készült János , a vitéz előadása elvarázsolta a nagyérdeműt. Az előadást H. Nagy Katalin rendezte, aki a bábszínházat ötvözte az élő színházzal, az árnyjátékkal.

   Mindenki egyet értett Devecsery László mondatával, mely szerint ezt az előadást minden általános iskolásnak látnia kell. Az előadás sikeréhez hozzájárult a Rózsabors műhely zenei, és Poór Márton technikai közreműködése.

   A találkozót a helyi nyugdíjas színjátszók fergeteges előadása zárta.  Ők Lőrincz Miklós A butaság széruma című darabját dolgozták át, és állították színre Németh Lászlóné rendezésében.

 

 

A bemutatók után a szakmai értékelést kötetlen beszélgetés követte.

Ezen a napon rendkívüli élményekkel gyarapodott a szép számú közönség valamint a színjátszók egyaránt.

Fotók: Székely Anikó

kapcsolódó galériák

Eseménynaptár

Részletes naptár
HírekGaléria
developed by design2code
Együttműködő szervezetek